Juseu, een authentiek bergdorpje in de voetheuvels van de Spaanse PyreneeënEl Cotiella
Het dorp

Juseu is een authentiek dorpje (met ongeveer 40 permanente bewoners) aan de voet van de Spaanse Pyreneeën in het Ribagorza-gebied van de provincie Huesca in Aragon.
Het dorp is gelegen op een langgerekte rots op ± 800 meter hoogte. Je hebt er magnifieke vergezichten naar alle richtingen.

Vanuit het dorp kunnen lange wandelingen worden gemaakt in een overweldigende stilte en in een prachtige natuur. Juseu ligt aan de GR-18 in een gebied met eeuwen-oude paden die leiden naar andere dorpen, Romaanse kerkjes en soms verlaten kloosters.

Landschap

Het mediterane berglandschap (met veel amandel- en olijfbomen) is afwisselend glooiend en dan weer rotsachtig steil.

Op allerlei plaatsen kun je een bad nemen in beekjes en bergrivieren. Er is een openbaar zwembad in Torres del Obispo op 5 km afstand, maar nog veel lekkerder kun je zwemmen in het meer van Joaquin Costa (15 minuten rij-afstand) waar de bergrivier de Esera uitmondt. In de zomermaanden worden hier kano’s en waterfietsen verhuurd. Voor prachtige paardrijtochten kun je in Benabarre terecht.

Klimaat

Gedurende het hele jaar schijnt de zon vrijwel dagelijks. In de winter kan het overdag gemakkelijk 20 graden worden, maar ‘s nachts kan het soms ook behoorlijk vriezen. De zomers zijn warm (en soms heet) en droog, maar dankzij de hoogte van 800 meter is er bijna altijd een fris briesje. In de zomermaanden kun je vrijwel elke avond buiten zitten en genieten van de adembenemende sterrenhemels.
Excursies & avontuur

Op een uur rijden (60 km) liggen de natuurparken Ordesa en Posets Maladeta. Van deze gebieden in het hooggebergte zijn wandelkaarten beschikbaar. In Cerler kan tot in april worden geskied.
Een raftingtocht kan worden gemaakt op de rio Esera en in de Sierra de Guarra zijn mogelijkheden voor canyoning. Via prachtige afdalingen bereik je barrancos met watervallen en onderwater-grotten. Via Barbastro terugrijdend, passeer je de wijnhuizen van het gebied Somontano.
Bij Panillo (± 25 km) ligt de Tibetaans-boeddhistische tempel “Dag Shang Kagyu” . Van dit Tibetaanse centrum is het programma op internet te raadplegen. Meditaties of andere delen van het programma kunnen na aanmelding door iedereen worden bijgewoond.

Winkels & restaurants

Een vers brood is in Juseu op dinsdag en vrijdag om 9:00 uur te halen bij de bakker die dan met zijn wagen de plaza oprijdt.
Winkels bevinden zich op ongeveer 10 km afstand in Graus en in Benabarre. (In Graus is op de Plaza Mayor de maandagochtend markt.)
Op een iets grotere afstand ligt Barbastro. Het plaatsje heeft een “rambla” met terrassen onder de platanen.
In de omgeving zijn tientallen restaurants. Onze favorieten op dit moment zijn El Rincon, Trasiego en San Ramon in Barbastro. Goed eten voor 15,50 euro met drie gangen inclusief wijn is hier nog echt mogelijk!

Steden

Grotere steden in de wijdere omgeving zijn Lérida (1 uur rij-afstand), Huesca (1 uur), Zaragoza (1,5 uur) en Barcelona (2,5 uur).
De wegen naar al deze steden zijn erg goed.